We sloten dit jaar aan bij de viering van 77 jaar vrijheid in de gemeente Berkelland. Onder andere door de subsidie die we mochten ontvangen hebben we de volgende projecten kunnen organiseren en/of starten:
Bevrijdingswandelingen
Route 1
Dit is een wat kortere wandeling met de meer markante punten in het dorp, zoals de stolpersteine, het monument, enkele onderduikadressen, de plaatsen waar de bommen gevallen zijn in 1940. Van deze wandeling zijn routebeschrijvingen en een kaart bij de TIP neergelegd. Deze wandeling kan zowel met gids als zonder gids gelopen worden.
Route 2
Een uitgebreide wandeling van meer dan een uur langs de meeste punten van Eibergen waar in de oorlog wat gebeurd is. Hier is ook een routebeschrijving van gemaakt met ook een kaart met nummers erop. Deze route loopt deels langs de buitenkant van Eibergen, om te laten zien waar de “Engelsen” Eibergen binnen getrokken zijn. Het monument wordt bezocht en ook de J.W. Hagemanstraat, genoemd naar de verzetsstrijder Jan Willem Hageman.
5 mei was er onder begeleiding van twee gidsen van de Stichting ik vraag me af een begeleiding van deze wandelroutes. Zij blijven dit in overleg met de TIP de komende tijd op verzoek nog doen wanneer er vraag is om een gids.
Start scholenproject
Omdat de corona roet in het eten gooide de afgelopen twee jaar heeft het ons aan het denken gezet hoe benader je de scholen en de jeugd in het kader van 75 jaar vrijheid. Tot maart 2022 was het niet gewenst om in de klassen gastlessen te geven, direct contact met kinderen te hebben. Maar het plan dat door brainstormen is ontstaan door de vrijwilligers van de Stichting ik vraag me af was een leesboekje en een lesboekje met veel foto’s te maken voor de kinderen zodat ze zelf of in een groepje op pad konden. Dit sloeg goed aan.
Men moet ook niet vergeten dat de scholen door de corona ook met hun lesprogramma behoorlijk in de knel gekomen zijn en dat er weinig tijd over was voor wat extra’s. Een aantal scholen vroeg zelfs of ze niet alleen groep 8 maar ook groep 7 mee mochten laten doen met ons programma.
Het programma is in overleg met de leerkracht op maat gemaakt. De ene wilde een powerpoint met een wandeling langs de markante punten van Eibergen, de andere een school uit Rekken wilde eerst de powerpoint met daarna een fietstocht langs de markante punten uit de oorlog in Eibergen, o.a. het monument, de stolpersteine en voor velen was het hoogtepunt een bezoek aan de Joodse begraafplaats aan de Rekkense Binnenweg. Hier liggen n.l. ook nog twee oorlogsslachtoffers. We hadden gevraagd om een kiezelsteentje mee te nemen om op een graf te leggen, dit maakte heel veel indruk op de kinderen. Bij de graven van de twee Joodse slachtoffers van een bombardement werd uitgebreid stil gestaan.
Deze 75-jarige viering van vrijheid heeft wel opgeleverd dat de scholen volgend jaar een uitgebreider programma willen en meer samenwerking, zoals het schoonmaken van de stolpersteine werd zelfs al geopperd.
Al met al was dit zeer geslaagd en zal in de komende jaren vervolgd en uitgebreid worden.
Filmvertoning Grensherinneringen
De eerste vertoning voor hoofdrolspeler en genodigden hebben we al kunnen doen tijdens een periode van versoepelde maatregelen tijdens de Covid-19 periode. Het plan was uiteraard om deze voor een groter publiek te vertonen.
Voor de Corona periode waren er afspraken gemaakt met Cultureel centrum De Huve in Eibergen en het Kult in Vreden. Helaas kon dit natuurlijk in eerste instantie allemaal geen doorgang vinden. (Met het Kult in Vreden zijn we opnieuw in gesprek over een vertoning)
Vanuit de activiteitencommissie van De Oude Mattheüs en mede-culturele buren t.w. museum de Scheper, de bibliotheek, de Huve en de historische kring nam Hennie Tuut contact met onze Stichting op: Ze hadden gelezen over onze documentaire ‘Grensherinneringen’ en ze vroegen zich af of we al plannen hadden om deze ergens te laten zien rond die tijd.
Zo kregen we in plaats van de Huve en Oude Mattheüskerk als prachtige locatie aangeboden (zie foto). Zij hadden de apparatuur, verzorgenden de drankjes en een deel van de PR. De kaartverkoop ging via hun website en via de TIP in Eibergen. Ook wij hebben via onze SM kanalen reclame gemaakt voor te première. Een mooie samenwerking uiteindelijk.
De kaartverkoop liep eerst nog niet zo heel vlot maar de dag zelf werd er aan de kassa ook nog wat verkocht. Mensen hebben op het laatste moment nog besloten om te komen. Al met al een geslaagde avond met 79 bezoekers.
We raakten als makers van de documentaire nog met een aantal bezoekers in gesprek. Dat is natuurlijk wat we uiteindelijk willen bereiken.
De bedoeling is natuurlijk nog meer van dit soort vertoningen te organiseren en we hebben al wat lijntjes uitstaan. Probleem is natuurlijk vaak de kosten die dit met zich mee brengt en het mooiste is als de locatie alle faciliteiten heeft om alles te organiseren. Word vervolgt.
Leave A Comment