Dinsdag 18 april 2023 mochten wij aanwezig zijn bij de Herdenkingsbijeenkomst in de Vredeskapel naar aanleiding van het Joods gedenkteken aan de Oude Gasthuispoort op het GGNet terrein in Warnsveld.

Oorlogsgeweld en ontbering hebben tijdens WOII tot veel slachtoffers geleid onder psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking.

Precies 80 jaar geleden in april 1943 werden vanuit de psychiatrische inrichtingen van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen en van Het Groot Graffel in Warnsveld alle daar aanwezige Joodse patiënten opgepakt en via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd om daar te worden vermoord. Een zorgvuldig samengestelde lijst bevat twintig vergeten namen.  Op de eerste foto bij dit bericht is de Oude Gasthuispoort te zien; de vroegere toegangspoort tot het voormalige binnengesticht van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen. In 1978 werd de poort als laatste bouwwerk herplaatst op het – nu geheten- GGNet-terrein in Warnsveld. Door deze poort werden de patiënten uit Zutphen weggevoerd. Een projectgroep is gestart om de vergeten namen weer zichtbaar te maken door het aanbrengen van twintig koperen plaatjes op de Oude Gasthuispoort, met op elk plaatje een naam. Hiermee geven zij deze mensen weer een plaats en een naam zodat zij niet worden vergeten.

De bijeenkomst bestond o.a. uit lezingen van Leo van Dijk over het naoorlogse Joodse leven aan de hand van de levensloop van oud-patiënte Frieda Zion (uit Eibergen) en van Opperrabijn B. Jocobs over het belang van het herdenking binnen je Joodse traditie. Jodi Ros sloot de lezingen af met uitleg hoe het Moreel Beraad binnen GGNet de morele erfenis van WOII levend houdt. Erg indrukwekkend te noemen.

Een gezamenlijke wandeling naar de Oude Gasthuispoort en de herdenkingsceremonie waren een mooie afsluiter van een boeiende leerzame middag. De organisatie mag een pluim ontvangen voor het zorgvuldig samengestelde programma van deze bijeenkomst.